Suomalaisäidit eivät tee osa-aikatöitä

Tuore väitöstutkimus kertoo, että suomalaisäidit työskentelevät joko kokopäiväisesti tai eivät lainkaan. Samankaltainen trendi on voimassa myös itäisessä ja eteläisessä Euroopassa. Sen sijaan esimerkiksi muissa pohjoismaissa äidit työskentelevät usein osa-aikaisesti. Tilanne voisi olla toisenlainen, jos osa-aikatöitä olisi enemmän tarjolla. Mamwork osa-aikatyöllistää hoitovapaalla olevia suomalaisvanhempia.

Mamwork on syntynyt ajatuksesta työn ja perheen yhteensovittamisesta ilman, että vaihtoehdot ovat mustavalkoisesti joko - tai. Suomessa on korkeasti koulutettuja vanhempia, joilla on oikeus olla vuosia kotona hoitamassa lapsia. Tässä joukossa on merkittävä määrä osaamista ja myös motivaatiota tehdä työtä. Hoitovapaasta saatava korvaus on pieni ja vuosi hiekkalaatikolla saa helposti kaipaamaan aikuisia kontakteja ja oman osaamisen ylläpitämistä.

Projektiluontoiset työt voivat parhaimmillaan olla loistava mahdollisuus kaikille osapuolille. Kotona olevat vanhemmat saavat mahdollisuuden tuulettaa ajatuksiaan ja heillä on mahdollisuus saada rahallisen korvauksen lisäksi palautetta työstään. Palaute on asia, jota moni kotona oleva vanhempi kaipaa: neuvolantädin satunnaiset kannustukset eivät kaikkia kannattele ja uhmaikäinen taapero voi välillä olla raskas hoidettava.

Työelämä saa hoitovapaalla olevista asiantuntijoista käyttöönsä resurssin, joka muuten ei olisi saatavilla. Hoitovapaalla olevat äidit ovat tunnetusti motivoituneita työntekijöitä, joilla on prioriteetit kohdillaan ja aika ei kulu turhaan hötkyilyyn.

Lisää väitöstutkimuksesta voit lukea Ylen sivuilta.

 

 

 

 

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>