PAM: hoitovapaalla työskentely murentaa sosiaaliturvaa

Päätin kokeilla Twitter-mainontaa yritykselleni. Latasin kolme erilaista twiittiä ja laitoin markkinointiin muutaman kympin panoksen. Yksi mainostettavista twiiteistä oli tämänlainen:

“Mamwork välittää hoitovapaalla olevia asiantuntijoita yritysten tarpeisiin”.

Kesti muutaman tunnin, niin kampanja alkoi tuottaa tulosta. Sain “tykkäyksiä” sekä muutaman uudelleentwiittauksen, kunnes myöhemmin eilenillalla sain mielenkiintoisen vastauksen twiittiini:

Ann Selin, ammattiliitto PAM:n puheenjohtaja sivalsi vastauksessaan, että yritykseni toiminta murtaa sosiaaliturvaa. Äitien tehtävä on hoitovapaalla HOITAA lapsiaan, ei olla töissä. Hästägeillä lisättiin soppaan myös mm. perustulo - jonka linkittämistä tähän asiaan itse en oikein vieläkään ymmärrä.

Näyttökuva 2016-02-25 kello 11.50.08

Vastasin twiittiin kysymällä, miten satunnainen työnteko murtaa sosiaaliturvaa. Vastaukseksi tuli edelleen sitä, että hoitovapaalla ainoa hyväksyttävä asia on lapsen hoitaminen, koska #tulonsiirrot.11934952_10154539713259908_264844379023827991_n

Olen hyvin hämmentynyt. Olen työskennellyt yritykseni kanssa suomalaisen työelämän tasa-arvon lisäämiseksi ja mustavalkoisuuden poistamiseksi useita vuosia. Olen puhunut siitä, että kaiken ei tarvitse olla joko-tai. Pienen lapsen vanhemman ei tarvitse valita uran tai kotivanhemmuuden välillä, vaan esim. Mamworkin tarjoaman mallin avulla voi tehdä keikkatöitä, projekteja ja osa-aikatyötä niin, että hoitovastuu perheessä on mahdollista jakaa ilman lapsen viemistä päivähoitoon.

PAM edustaa naisvaltaisia aloja, ja aloja joissa on paljon osa-aikatyötä sekä keikkailua. En voi muuta kuin ihmetellä, että tätä suurta joukkoa edustaa nainen, jonka mielestä hoitovapaalla (naisen) ainoa tehtävä on hoitaa lasta kotona.  Vastasin twiitissäni, että lapsen hoitaminen kotona on halvempaa kuin kunnallinen päivähoito, joka luonnollisesti astuu kuvioon silloin, kun ollaan täysipäiväisesti töissä. Selinin mukaan sekoitin asioita, tässä ei nyt keskustella siitä. Mielestäni nämä kaikki asiat liittyvät tiiviisti toisiinsa.

Kun äiti tekee keikka- tai osa-aikatyötä hoitovapaalla ollessaan, saa hän myös paljon muuta kuin rahaa: aikuiskontakteja, palautetta sekä mahdollisuuden ammattitaidon ylläpitämiseen. Monilla aloilla vuosikin on pitkä aika, jos ei seuraa kehitystä.

Onko tosiaan niin, että Suomessa pitää olla vain kotona, jos ei ole vakituista työpaikkaa? Tunnettuahan on jo se, että työttömän harvemmin kannattaa ottaa vastaan (pienipalkkaista) keikkaa, koska etuudet vaarantuu ja saman rahan saa helpommallakin. Nyt, kun ay-pomon taholta tulee vielä kehotus äitien pysyä kotona hoitamassa lapsiaan, jotta sosiaaliturva ei murtuisi, voin vain todeta, ettei ole mikään ihme, että maassamme on paljon työttömyyttä, väsyneitä pienten lasten vanhempia  ja kasoittain muita ongelmia.

Itse olen jotenkin ollut aina siinä uskossa, että sosiaaliturvaa rakennetaan verovaroilla, joita myös yritykseni kautta keikkoja tekevät työntekijät työstään maksavat.

No,  oli miten oli, niin Ann Selin tarjosi yritykselleni paremman mainoskampanjan kuin olisin voinut toivoa Twitter-markkinointia kokeillessani.

Edit 26.2. klo 16:30:
Keskustelussa menee helposti termit sekaisin. Hoitovapaa koskettaa työssäkäyviä vanhempia: he ovat työstään vapaalla lastaan hoitaakseen. Kotihoidon tuki on Kelan maksama taloudellinen korvaus siitä, että alle kolmivuotias lapsi ei ole kunnallisessa päivähoidossa.  Mamworkin asiantuntijaverkostoon ovat tervetulleita hoitovapaalla olevat, mutta myös muuten lastaan kotona hoitavat, esim. omaishoitajat, työttömät työnhakijat ja freelancerit. Tärkeintä on ammattitaito ja motivaatio. Ne asiantuntijamme, jotka ovat (vakituisesta) työstään hoitovapaalla, kysyvät aina työnantajaltaan luvan hoitovapaansa aikana työskentelyyn. Työnantajat ovat suhtautuneet tähän hyvin kannustavasti. 

mw_A6_yrityksille_01052012

12 vastausta to “PAM: hoitovapaalla työskentely murentaa sosiaaliturvaa”

 1. Johannes

  AY liike on taantumuksellinen ja estää kaiken kehityksen.

  AY liike päättää minun veroeuroista. En hyväksy tätä, koska pidän AY-liikettä haitallisena terrorijärjestönä, joka on pitänyt yhteiskuntaa jo liian kauan panttivankina.

  Vastaa
 2. Essi Ahtola

  Kelan sivuilta:

  "Voit saada kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea, jos lapsi ei ole kunnallisessa hoidossa. Joustavaa tai osittaista hoitorahaa voit saada, jos työaikasi on enintään 30 tuntia viikossa ja etuuden muut edellytykset täyttyvät."

  Jos noiden pelisääntöjen mukaan mennään, ei MamWorkin toiminnassa pitäisi olla mitään mussutettavaa. Päinvastoin!

  Pidä lippu korkealla, teet hyvää työtä. Jos tulevaisuudessa olen itse hoitovapaalla ja tekemisen tarpeessa, otan varmasti sinuun yhteyttä.

  Vastaa
 3. Amaalia

  Mielenkiintoista argumentointia ja vielä naiselta! Mamworkin toiminnassa ei ole mitään epäilyttävää! Kotihoidontuki on tarkoitettu tukemaan lapsen kotona hoitoa, kyllä samalla saa työskennellä. Toki jos työskentelee muulle kuin vakituiselle työnantajalle, täytyy pyytää lupa, varsinkin, jos tekee saman alan työtä. Mutta jos äiti on esimerkiksi työttömänä tai pätkien välissä tekee Mamworkille töitä, ei ole sitäkään ongelmaa!

  Taitaa mennä Selinillä puurot ja vellit sekaisin..??

  Vastaa
 4. Vänttinen

  Ann Selin on täysi vatipää. Yhtään enempää tai vähempää ei voi ay pampulta odottaakkaan.

  Vastaa
 5. Markku Qvick

  On todella arvotonta, kunnianvastaista ja jopa rikollista käyttää suomalaista sosiaaliturvaa väärin tekemällä reppufirmalle keikkatöitä hoitovapaan aikana.
  Tälläisen hyväksikäyttäjän paikka ei ole vapaassa yhteiskunnassa, vaan vankilassa.

  Vastaa
  • Qwertsa

   Voitko Markku Qvick vähän avata logiikkaa miten sosiaaliturvaa käytetään väärin, jos tehdään projekteja hoitovapaan aikana? Tai perustella kommenttiasi niin, että perusinsinööri ymmärtäisi sen.

   Vastaa
 6. Riina

  Tässähän on nyt mielestäni sekoitettu kaksi eri asiaa. Se että 1) vanhempi on hoitovapaalla vakituisesta työstään ja että 2) perheelle maksetaan kotihoidontukea.

  Alle kolmivuotiaasta lapsesta voidaan maksaa kotihoidontukea, kun hän ei ole kunnallisessa päivähoidossa, vaikka vanhemmat painaisivat nuppi punaisena ylitöitä ja lapsi olisi päivät pitkät *yksityisessä* päivähoidossa sekä illat ja viikonloput isovanhempiensa kaitsettavana. Kotihoidontuki on tarkoitettu kunnallisen päivähoidon vaihtoehdoksi alle kolmivuotiaiden lasten perheille. En ymmärrä, miksi sen vastaanottaminen olisi työssäkäyviltä vanhemmilta sen enempää väärin kuin kunnallisen päivähoidon vastaanottaminenkaan.

  Toinen asia olla hoitovapaalla vakituisesta työstään ja tehdä työtä muille sillä aikaa. Se saattaa olla luvanvaraista tilanteesta riippuen. Jos lupaa ei vaadita tai sellainen on, homma on taas ihan ok.

  Minusta ainoa kyseenalaistettava tilanne on se, jossa vanhempi on hoitovapaalla ja tekee ilman lupaa kokoaikaista työtä, jonka alkuperäinen työnantaja kieltäisi, jos siitä tietäisi. Ilmeisesti pelkästään siihen ei tuo PAM-pomo kuitenkaan ottanut kantaa.

  Vastaa
 7. veronmaksaja

  Opintotuki, asumistuki, kotihoidontuki kaikki lisineen ovat pääasiassa vain Suomessa maksettavia tukia. Ja maksajina ovat vientituotteidemme ostajat. Tunnetusti vientimme ei nyt vedä. Tuotteemme ovat liian kalliita. Toisaalta teemme liian vähän töitä hyvinvointiyhteiskuntamme rahoittamiseksi - elämme rikkailta lainaamalla. Me tarvitsemme nyt lisää keskituloisia palkansaajia. Samalla juuri tämän ryhmän huippukireää verotusta tulisi alentaa. Kotihoidontuella oleva keikan silloin tällöin heittävä "veronmaksaja" ei tällä hetkellä ole ratkaisu Suomen poikkeukselliseen vaikeaan tilanteeseen.

  Vastaa

Kirjoita vastaus

 • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>